Tilaa Juurta jaksain -ep ennakkoon: Levykauppa Äx, Swamp Music, CDON

Maaliskuussa seitsemännen pitkäsoittonsa, Sydänjuuret, julkaissut Mokoma tarjoilee metallin ystäville uutta materiaalia Juurta jaksain –nimeä kantavan EP:n muodossa syyskuun 1. päivä. Ville Pirisen kuvataiteeseen verhottu Juurta jaksain edustaa Mokoman huolellisesti kasattujen EP-julkaisujen sarjaa, joista viimeisin, Viides Vuodenaika (2006), on myynyt kultaa.

Juurta jaksain –EP:n kappaleista neljä äänitettiin yhtyeen viimeisintä Sydänjuuret –albumia varten. Mokoma pyrkii tuotannossaan vahvoihin albumikokonaisuuksiin, joten jo albumia tehdessä oli tiedossa, että useampi kokonaisuuteen huonommin istuva kappale säästyy myöhempää käyttöä varten. Kappaleista Ei enää askeltakaan ja Huomenhaamu edustavat melodisempaa Mokomaa, kun taas Maailmantappiin (työnimi Rässipässi) sekä Taakka Mokomalle perinteisempää thrash –ilmaisua. Musta katras –niminen sävelmä äänitettiin alun perin Luihin ja ytimiin (2007) –albumille. Death metallisten sävyjen kanssa flirttaileva kappale löysi Juurta jaksain –EP:ltä hyvän tilan melodisempien tunnelmien välistä. Viimeisenä kappaleena EP:llä kuullaan tuoreimman albumin nimikappale Sydänjuuret akustisena versiona, joka sovitettiin alun perin albumin julkaisujuhlallisuuksia varten.

“Minulla on ollut tapana purkaa Markon sähkökitaralla säveltämiä biisejä akustisiksi sovituksiksi debyyttialbumin ajoista asti. Sovitusta viimeisteltiin porukalla sillä seurauksella, että koimme lopputuloksen peräti äänittämisen arvoiseksi. Akustinen ilmaisu ei ehkä ole yhtyeemme ominta lajia, mutta hauska seikkailu vieraalla maalla studiopäivästä kehkeytyi!”, Mokoman kitaristi Tuomo Saikkonen kertoo uuden sovituksen syntytarinasta.

Kuluvana kesänä Mokoma on kiertänyt ahkerasti Suomen festivaaleja. Kesän festarikiertue saa jatkoa uuden EP:n julkaisukiertueen merkeissä. Ruskabailut 2010 –syyskiertue starttaa 27. elokuuta Helsingin Virgin Oilista ja käsittää kaikkiaan seitsemän klubikeikkaa.

”Kuluneesta keikkakesästä on jäänyt päällimmäisenä mieleen epävirallisen kesähittimme Hei hei heinäkuun aikana yleisön hei hei heiluvat kädet. Harvoinpa niin mänttiä mutta näyttävää ilmiötä näkee hevibändin keikalla! Syksyn minirundilla tullaan tietenkin soittamaan EP:n biisejä tuttujen rallien lisäksi. Mukana on myös pari keikkapaikkaa, joissa emme ole aiemmin käyneet. Tämä on aina tervetullutta ja jännääkin”
, kertoo Saikkonen.

Mokoma perustettiin vuonna 1996 laulaja Marko Annalan toimesta. Yhtyeen kolme viimeisintä albumia Sydänjuuret (2010), Luihin ja Ytimiin (2007) ja Kuoleman laulukunnaat (2006) ovat yltäneet kultalevyyn oikeuttavaan myyntiin. Albumien lisäksi kultarajan ovat ylittäneet 5 000 kappaleen myynnillä Viides vuodenaika -EP (2006) sekä livetaltiointi Mokoma DVD (2004). Kaikki edellämainitut julkaisut ovat olleet Suomen virallisen listan ykkösiä omissa kategorioissaan. Mokoma julkaisee musiikkiaan omalla Sakara Records -levymerkillään, jonka muita artisteja ovat mm. Stam1na, Rytmihäiriö ja FM2000.

Mokoma – Juurta jaksain (1.9.2010)

1. Ei Enää Askeltakaan
2. Maailmantappiin
3. Huomenhaamu
4. Musta Katras
5. Taakka
6. Sydänjuuret (akustinen versio)

Ruskabailut 2010

3.9. Hullu Pullo, Vaasa
4.9. Night Factory, Harjavalta
10.9. Valtikka, Valkeakoski
11.9. Drunken Monkey, Salo
24.9. Amarillo, Kotka
25.9. Henry’s Pub, Kuopio