Tässä vaiheessa on selvää, että olemme ylpeitä – ellemme peräti varovaisen innoissamme – uusista biiseistä. Yhtä lailla selvää on, että tänä kesänä ei pahemmin mökkilaiturilla köllötellä.

Ennen viimeisiä treenejä vaikuttaa siltä, että ensimmäisessä studiorupeamassa keskitytään levyn raskaampaan osastoon. Mukaan on tulossa pitkiä siveltimen vetoja ja painokkaita tunnelmia. Toisaalta työlistalla on myös todellinen bailurässibiisi, jonka pääriffi on napattu jo Kuoleman laulukunnaille pyrkineestä kappaleesta. Riffi oli/on mahdollisesti maailman paras rässiriffi, jonka ympärille muinoin syntynyt kappale ei kuitenkaan ollut riffin arvoinen. Kuuden vuoden kuul… kypsyttelyn jälkeen tuo soundcheckeissä vuosikausia takomamme Markon loihtima ässäriffi löysi vihdoin vertaisensa kaverit. Hyvältä tuntuu!

Joissakin raskaammissa biiseissä saattaa olla kuultavissa akustisen Varjopuoli-projektin vaikutus. Levy opetti ja rohkaisi tekemään monipuolisempia sovituksia puhtaisiin kitaroihin, joita tullaan näillä näkymin parissa biisissä kuulemaan. Tekijälle nämä uudet sävyt tuntuvat järisyttäviltä uudistuksilta. Kokemus on tosin osoittanut, että todennäköisesti ihmiskunta ei tälläkään kertaa ole ottamassa kummoista askelta näiden erikoissormitusten myötä. No, tässä vaiheessa prosessia lienee tärkeintä, että tekijät itse intoilevat!

Studioreissuun on valmistauduttu myös teknistä kalustoa päivittämällä ja huoltamalla. Vahvistimet ovat saaneet uusia putkia, kitarat hienosäädetty ja kävipä rytmiryhmä oikein ostoksillakin. Santtu hankki Orangen bassovahvistimen , joka soi kieltämättä komeasti viime treeneissä. Santun kuuloinen ja – heh – näköinen vahvistin. Hyge hankki uuden virvelin, jonka sointia päästään tutkimaan toden teolla sitten studiossa. Tärkeä soitin sekin. Näillä tempoilla virveli soi aika montaa kertaa yhdellä Mokoma-äänitteellä.

Nyt olisi tasan viikko aikaa viimeistellä kahdeksannen albumin ensimmäiset kuusi biisiä äänityskuntoon. Toisaalta myös elokuussa äänitettävän “kuusikon” pitäisi olla nyt pitkälti hahmollaan. Ensimmäiset kuusi ovat erinomaisessa iskussa, jälkimmäisten kanssa riittää vielä puuhaa kesäkeikkojen välissä. Mutta mukavaa puuhaa.